Hemma igen

För några timmar sedan kom jag hem igen efter operationen. En operation som enligt läkaren inte var några konstigheter med. Så jag är hoppfull om att resultatet också blir bra. Men det får jag vänta med att få reda på. Just nu hör jag minimalt lite på vänsterörat, har en propp där som ska sitta kvar en vecka, sen ska jag ta ut dne och sätta in en ny som ska sitta också den i en vecka. Därefter ska jag på läkarbesök som jag har fått i Tromsö, så jag slipper åka hem;) Så något sliten efter operationen är jag, även om jag sovit nästan hela tiden. Blir att lägga sig tidigt ikväll, drar väl på lite film skulle jag tro.
Hade ju laddat upp med massa filmer på datorn innan jag for till sjukhuset. Gabriel hade formaterat om datorn innan han åkte iväg i söndags. Så när jag kommer dit och ska sätta på en film så finns naturligtvis ingen mediespelare installerad. Så med telefonens hjälp lyckades jag få hem VLC. Men när väl det funkar så finns det ju inget ljud på datorn. Illa tråkigt. Fick bli att sitta och strötitta på sjukhusets få kanaler.

Operation väntar

Ja, nu är det dags, eller snart i alla fall. Ska strax åka till sjukhuset i Linköping. Blir inlagd där. I morgon någon gång ska operationen utföras och jag är då helt nersövd. Efter operationen ska jag ligga kvar i liggande ställning ett dygn ungefär, så någon gång under tisdagen kommer jag hem igen. Vad dom gör rent praktiskt under operationen är det att dom skär bort bygeln på stigbygeln. Och borrar ett hål i plattan som bygeln sitter på. Genom det hålet ska dom sätta in ett litet rör eller en ståltrådsliknande sak som sen kan vibrera. Denna fäster dom fast med en protes. Dom kommer att spruta in en slags salva i örat som ska ligga kvar 2-3 veckor. Detta innebär att det är inte förrän efter dessa veckor, när salvan är borta som jag märker resultatet av operationen. Men jag hoppas att det ska gå bra:)

Toppenturné

Bibelskolan delade upp sig i x grupper. En grupp till Ryssland, en till Öst respektive Västfinnmark, en till Nordland, en till Val Vidaregående skole (kristet gymnasium) och en grupp till Sverige. Blir visst sex grupper om jag räknar. Jag åkte med till Sverige av den anledningen att jag ska opereras. Och att jag åkte med dit ångrar jag inte en sekund. Så sjukt roligt som vi har haft tillsammans. Lite segt att sitta i en trång bil i 13 timmar men då lär man ju känna varandra lite. Och den sammanhållningen vi hade nu i slutet av veckan hoppas jag att vi kan behålla, för jag stormtrivs verkligen med samtliga i gruppen. Vi kom varandra väldigt nära.
Så var det hemresan ja. Skulle ha flugit från Umeå 10.10 på morgonen. Men pga av tekniska fel på planet som skulle gå från Stockholm till Umeå och som vi skulle åkt med så blev det försenat. 2,5 timme fick jag sitta och vänta. Fick som kompensation en matcheck på 80 kr och för det fick jag lite kålpudding och tre små potatisar. Inte mycket till mat, men något i alla fall. Så planet gick vid 12.40, samma tid som jag skulle ha hoppat på tåget i Stockholm. Inte bra. Cornelia fick boka ett nytt tåg åt mig, och snälla som dom är där hemma så fixade dom ett så att jag slapp vänta i Stockholm i 6 timmar, blev bara 1,5 timme nu. Och så kom dom och hämtade mig i Linköping. Och då min damer och herrar, hade jag sjukt tragiskt ont i huvudet som bara blev värre. Mamma hade gjort smörgåstårta där hemma, min favoriträtt, men knappt det orkade jag äta. Ville bara slänga mig på sängen och sova.
Idag var jag hos läkaren och gjorde hörselprov och pratade om operationen på måndag. Så nu vet jag lite mer, men det tar vi en annan gång.
På vägen hem svängde jag förbi ICA i Vimmerby och hälsade på mina kollegor. Var riktigt kul att träffa dom igen! Gick in till chefen och frågade hur han hade det med jobb i morgon. Och han sa att om jag ville så fick jag gärna komma in och köra lite varor. Självklart vill jag jobba på ICA! Hur gött som helst! Så i morgon blir det att gå upp tidigt igen. Det innebär att jag missar Gabriels hemkomst. Han kommer om en och en halv timme, men jag behöver nog sova snart. Hade annars vare kul o sitta uppe och snacka med han lite ikväll, men vi har ju hela helgen på oss. Emanuel kommer hem i morgon också så då är vi nästan hela familjen hemma, Cornelia sticker ju på läger så hon är borta. Gabriels och min födelsedag ska firas antar jag, vi fyllde år i måndags. Gissar att jag lär få berätta en del om Norge också och kanske visa lite bilder. Men det gör jag gärna!
Ska försöka fylla på med lite bilder här under helgen och nästa vecka.

Home, sweet home

Home sweet home! Ja, så var man äntligen hemma! Efter mycket om och men med förseningar och annat. Orkar inte dra hela historien ikväll så den kommer lite mer utförligt i morgon, för just nu har jag illa tragiskt ont i huvudet och har haft det hela eftermiddagen/kvällen. Mår illa och är yr. Migrän? Så istället för att sitta här ska jag ta mig i säng nu. Ska upp kl 6 i morgon och fara till sjukan.
Men summa sumarum är att det känns otroligt skönt att vara hemma igen efter en dryg månad på min nya bostadsort i Nordnorge.

Rett blikket mot meg

Idag sjöng vi en jättefin sång på en av timmarna. Otroligt fin!

 

Er du såret mitt barn

Jeg kan deg lege

Er du splittet mitt barn

Jeg gjör deg hel

Er du angstfull, mitt barn

jeg svikter deg aldri

Er hjertet ditt svart

Jeg gjör det helt

 

 

Er du svak, mitt barn

Jeg er din styrke

Er du motlös, mitt barn

Jeg er ditt håp

Er du hjemlös, mitt barn

Jeg er din bolig

Er du rotlös, mitt barn jeg holder deg fast

 

 

Slutt å streve mitt barn

Finnf reden i meg

Slutt å krev av deg selv

Finn freden hos meg

Slutt å hate deg selv

La deg elskes av meg

Slutt å se på deg selv,

Rett blikket mot meg!


Jobbansökningar

Jag har bestämt mig för att försöka hitta ett jobb här i Tromsö som jag kan varva med skolan. Känner en som har jobbat på Coop Prix här och hon har pratat om mig med chefen. Den chefen skulle tydligen vara väldigt bra. han lät snäll när jag ringde till honom igår. Och han sa att det skulle vara flott om jag kom in med en jobbsöknad. Har även varit nere på ICA i centrum och frågat. Också han ville ha en jobbsöknad. Så i dag är det det jag suttit och skrivit. Hoppas på att få jobb, skulle underlätta plånboken lite...

Äntligen!

I över två år har jag väntat, gått me den ständig oro och en ständig fråga: När ska jag få tid till operation? För ett och ett halvt år sedan sa dom att jag skulle opereras hösten 08. Det blev inte av för att lälaren hade tagit bort mig från kllistan på nåt konstigt höger. I våras var jag på läkarbesök igen och då sa dom att operationen skulle bli av nu i höst. Men hösten är ju lång? Den ständiga frågan om detta har tärt på mig både till höger och vänster. Tänk att få möjlighet att kunna höra normalt! Och tänk om det går vägen! Jag skulle bli så lycklig! Visst, det finns också en risk att det blir sämre, men jag överlämnar det i Guds händer.

Hela livet har jag gått med en hörselnedsättning. Jag har under många år verkligen, bokstavligen, plågats av det. Jag har mått väldigt psykiskt dåligt på grund av det. Och det har varit något som de flesta av mina tankar upptagits av de senaste 5 åren. Jobbigt ja! varför? För att det blir osm en ond cirkel. För det är ju inte direkt några positiva tankar jag har tänkt då. Och om man bara går runt och tänker negativa tankar så gräver man sig djupare och djupare ner. Men nu äntligen ser jag ett litet ljus i tunneln, en lång mörk tunnel. Det finns hopp om att jag ska höra normalt.
Det föll sig så att jag ska opereras på måndagen v.40, alltså på höstferien. Ska på läkarbesök på torsdagen innan. Den veckan (39) är bibelskolan på turné på olika platser, några grupper runt om i Nordnorge, en grupp till Ryssland och en grupp till Sverige. Jag skulle ha åkt till ÖstFinnmark som ligger 80 mil nordöst om Tromsö. Men nu ska dom fixa så att jag får åka med till Sverige istället, så åker jag direkt därifrån och hem.
Är så glad av att veta att jag äntligen har fått tid! Har väntat så länge på det! "Tacka Herren, ty han är god"

Hoppet

Här på Fjellheim har vi ett ämne som heter "Efesierbrevet", där vi går igenom Paulus brev till efeserna. Idag pratade vi om några verser där ifrån som handlar lite om hoppet. Och det fick mig att tänka en del. Många säger att de lever på hoppet. Men vad är hopp för något? Det kan vara hoppet om att ett fotbollslag ska vinna en match eller hoppet om att få en viss sak i födelsedagspresent eller liknande. Men det mest betydande är hoppet om vad som kommer efter döden. Många säger att de hoppas få komma till en bättre plats när de dör. Men hur kan man egentligen säga att man har hopp man är utan Gud och utan tron på Kristus. Då är man ju inget annat än hopplös och utan mening i livet. Jesus är hoppet. Tror man på honom så kan man säga att man hoppas på honom. För i Bibeln står det "Men de som hoppas på HERREN får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De skyndar i väg utan att mattas, de färdas framåt utan att bli trötta." (Jes.40:31)

Hoppet för mig är hoppet på Kristus. Jag lever för Kristus och jag hoppas på honom. En dag ska han komma tillbaka och hämta de sina hem till en evighet i himmelen. Men likväl ska han förkasta de som inte känner honom. De ska få stå till svars för varenda enskild synd de har begått under sina liv. Men de som hör Kristus Jesus till är frälsta av nåd och syndfria inför honom. Han har dött för våra synder, varendaste en. Han har dött för dina synder också.
Dessa ord riktar sig även till dig som inte känner Jesus än. Det var för dig som han dog! Våga tro det! Mitt hopp innefattar också det hoppet om att alla mina vänner och släktingar som inte känner Jesus ska få lära känna honom. För snälla du, det här med evigheten är en viktig fråga! Tänk vad Gud har gjort för dig! Han offrade sin egen högt älskade Son och lät honom lida och dö för dig! Ja för dig! Genom honom får du komma till Himmelen. Inte alls av egen kraft eller egna gärningar, utan bara genom honom, av hans nåd!
Min förhoppning är att också du ska få lära känna honom. Du får komma till honom precis som du är, precis så syndig som du är. För det är syndare han älskar. Du får lägga dig ner vid hans fötter och med hjärtat bekänna att du är en syndare som behöver honom. För utan honom har du ingenting. Inga skatter här på jorden är värda någonting alls. Det enda som egentligen är av betydelse är om du har Jesus, har du honom så äger duallt i honom, då har du evigt liv.

 

 

If I gained the world, but lost the Savior,
Were my life worth living for a day?
Could my yearning heart find rest and comfort
In the things that soon must pass away?
If I gained the world, but lost the Savior,
Would my gain be worth the lifelong strife?
Are all earthly pleasures worth comparing
For a moment with a Christ-filled life?

 

 

Had I wealth and love in fullest measure,
And a name revered both far and near,
Yet no hope beyond, no harbor waiting,
Where my storm-tossed vessel I could steer;
If I gained the world, but lost the Savior,
Who endured the cross and died for me,
Could then all the world afford a refuge,
Whither, in my anguish, I might flee?

 

 

O what emptiness!—without the Savior
’Mid the sins and sorrows here below!
And eternity, how dark without Him!
Only night and tears and endless woe!
What, though I might live without the Savior,
When I come to die, how would it be?
O to face the valley’s gloom without Him!
And without Him all eternity!

 

 

O the joy of having all in Jesus!
What a balm the broken heart to heal!
Ne’er a sin so great, but He’ll forgive it,
Nor a sorrow that He does not feel!
If I have but Jesus, only Jesus,
Nothing else in all the world beside—
O then everything is mine in Jesus;
For my needs and more He will provide.

 


Sjunga

En sak som jag tänkt väldigt mycket på de senaste veckorna är det här med sången. Jag har kommit på att det är så sinnessjukt roligt att sjunga! No matter hur der låter, men bara att få sjunga av hjärtats glädje! Idag, för att ta ett exempel, så hörde jag pianot spela. Där satt Rune, som jag umgås väldigt mycket med, och spelade. Jag gick dit också och så sjöng vi tillsammans för full hals en bra stund. Ville inte sluta. Tyckte det vars å otroligt roligt! Känns som att jag har gått runt och småsjungit mest hela tiden jag varit här. Men det gör mig så glad! Och inte nog med det. Några av er kommer säkert att hoppa till nu, men jag har faktiskt gått med i en kör. Fjellheimkören. Och ska gå med i manskören också. Flera som vill ha med mig och jag tycker det är så otroligt kul att sjunga så det ska jag minsan göra!:)
Helgens höjdpunkter är ändå mötena tror jag. Först ungdomsmötet på lördagskvällen och sen Gtj på söndagen. Ser alltid fram emot de mötena. Igår på ungdomsmötet talade Andreas Norby, en av ettåringarnas bror. Och han var otroligt duktig! Inte att man kunde sitta tillbakalutad och lyssna lite halvt. Nej, han pratade på ett sånt sätt att man satt spänt ute på stolen hela föredraget igenom, och det han sa var grymt bra också! 

Igår satt vi uppe ett gäng också och pratade en lång stund. Eller först spelade vi Ticket to ride och sen satt vi bara och kosade med varandra. Mysigt!
Idag insisterade jag och Rune på en söndagstur. Så vi och tre till tog ut och gick, sjöng och pratade. Vi var iväg över en timme tror jag. Men det stärker gemenskapen bland oss:)

Liten uppdatering

Mycket har hänt. Kan inte skriva om allt i detalj och ber om ursäkt för det. Kanske skulle börja skriva kortare inlägg istället. Ska försöka bättra mig något om det är möjligt. Men som jag har sagt, man tar sig som inte tid till att sätta sig med datorn så överdrivet ofta.
Sakta men säkert lär man känna sina nya vänner här och jag har kommit ganska nära några av dom. Det som känns extra härligt och bra är att hela gruppen fungerar så bra ihop. Alla kan vara med alla och alla vill ha med alla i allt. Ingen ska känna sig utanför. Och man kan driva med alla. Och när jag börjar driva med folk, då vet man att jag trivs med dem:)

Några bilder får berätta vad jag har haft för mig de här sista veckorna.
på väg till Inge, en av lärarna, på kvällsmat. Taccopaj. Underbart gott med trevligt sällskap:)
Vi besteg ett klassiskt fjell, Blåmann. Drygt 1000 meter högt. Kanonväder och otroligt utsikt!
Vi besökte NordNorge-teamet. Solveig och Silje, resp. Jag och Rune. Var en kanonkväll!
Efter ungdomsmötet förra lördagen gick vi alla ner till Telegrafbukten för att umgås. de flesta spelade ultimate men många av oss satt och kosade bara. Var mysigt:)
Annars blir det mycket bordtennis eller 4 i rad. Jag känner mig hyffsad på 4 i rad;) Jag menar..de där norrmännen är ju loite trögtänkta ibland;)
Joachim är tryggheten själv:)
Filmkväll: A walk to remember

Sinnessjukt!

Jag vet att jag har varit väldigt dålig på att skriva vad som händer med mitt liv här i Tromsö. Jag ska försöka bli bättre på det. Men man tar sig som inte tid till att sitta så mycket vid datorn. Finns så mycket annat att göra.
Ni ska få en redogörelse för hur vecka två har gått men den kommer inte än. Ska ta mig tid till det inom de närmaste dagarna. Men innan måste jag bara säga en sak. Innebandy är ju bara så sinnessjukt roligt! Jag och Rune var på första träningen idag med TSI (Tromsö Studentinnebandy). Dom spelar i Norges div.1. När vi spelade match så nätade jag 5 gånger tror jag. Jag kan nog inte riktigt förklara hur roligt jag tycker att det är och inte heller varför jag tycker det är så makalöst roligt! Lite högre tempo än hemma, men jag tycker det gick ganska bra för mig ändå. Tränaren ville att jag skulle fortsätta. Han sa att om jag skulle fortsätta så skulle jag ta en plats i a-truppen. Och jag vill mer än gärna fortsätta med innebandy! Men, ett stort MEN. Det kostar skjortan. 1600 bara för att vara i hallen och träna, då får man tillgång till styrkehall och annat också, men det är ju inte jag intresserad av. (vi har ju gym på Fjellheim) Sen kostar det 300 för medlemskap i klubben, 600 för licens. Och sen är det inte som i Sverige med match varje helg. Utan dom har kankse 4-5 helger dom spelar matcher på på hela säsongen. Då blir det flera matcher per helg man reser, och man reser med flyg. Dom helgerna kostar 300 kr per helg. Så då blir det ytterligare 1500. Det innebär att det kostar runt 4000 per säsong, NOK. Och det är liiite för mycket känner jag. Skulle jag lägga så mycket pengar så skulle jag gå in för det helhjärtat och det tror jag inte att jag gör. Det skulle innebära 3 träningar i veckan- Jag vill göra det men man missar så sjukt mycket av det sociala här på Fjellheim. Och det är ju ändå Fjellheim som är första prio det här året. Det är ju här jag vill gå och det är människorna här jag vill lära känna. Så därför kan jag säga att min karriär i innebandy kommer att läggas på is tills jag kommer hem. Finns det inga andra lag då? Svar: Nej. Men det hade varit rätt roligt att komma hem till laet hemma och säga att jag har spelat i div. 1 i Norge:) Men jag känner att det rätta nog ändå är att prioritera Fjellheim. En annan kul sak är att om jag hade fortsatt så skulle dom fixa med en internationell övergång för mig. Illa coolt att bli värvad som internationell spelare:) Men det blir bara en dröm...