Norrut

Ja då har man jobbat 7 dagar i rad. Hade lätt kunnat jobba några till men nu ska det bli härligt med några dagars ledighet. I morgon bär det av norrut. Min kära vän Malin gifter sig i Vännäs lite utanför Umeå på lördag. Har verkligen sett fram emot det bröllopet! Ska bli grymt roligt! Så jag tar bilen tillsammans med Christina till Stockholm i morgon och sover några timmar där  och hämtar upp Marcus vid 2-tiden natten till lördagen i Stockholm och far vidare. Hemfärden går av stapeln vid lunchtid på söndag. Det lite jobbiga är att vi ska ta pappas tjänstebil och den får bara jag köra så jag får ratta hela vägen själv. Lite nervöst för så långt har jag aldrig kört själv. Men hoppas att det ska gå vägen ändå:) 

Idag har jag hunnit med en hel del tycker jag. Klippte mig på förmiddagen, vilket var väldigt nödvändigt. Har skämts över mitt hår bra länge nu. sen har jag också sickat in pappret till transportstyrelsen, om att få ett "riktigt" körkort. Tog det i oktober så det börjar bli dags att slänga pappersbiten jag har nu. Jobbat har jag också gjort och beställt pass. Trodde inte jag skulle hinna få hem passet innan jag åker till Norge men det skulle bara ta en vecka:) Phu!

Arne på intensiven

Dagens tanke skänks till mina vänner Daniels och Peters far Arne, tillika pappas squaschkompis. Han har legat på intensiven i Västervik några dagar nu med krånglande hjärta och andningshjälp. En av hjärtklaffarna fungerar inte. Dessutom har han lunginflamation eller något sånt. Väldigt tråkigt att höra och vi måste be till Herren Gud som även är den store Läkaren att han beskyddar honom och hans familj. Fick höra nu ikväll också att han nu har blivit flyttad till Linköpins universitetssjukhus för hjärtoperation. Måtte allt gå väl...

Fördomar mot utvecklingsstörda

Dagens intryck hämtar jag från allsång på skansen. Där kommer grundaren för Glada huddikteatern in och pratar. Det han sa var väldigt bra och otroligt tänkvärt. Tänkte länka det men klippet har inte kommit ut på svt:s hemsida än. Glada Huddik är en teater för utvecklingsstörda. Hela talet gick ut på att man inte ska ha fördomar mot utvecklingsstörda människor. Inte skratta åt dem och inte titta snett på dom. För dom är lika mycket människor som vi. Det finns egentligen inget som skiljer dom från alla andra. Inte mer än att dom kanske skiter blankt i hur dom ser ut eller om dom gör nåt pinsamt eller visar känslor öppet. Något som mpnga av oss gör. Utseendefixering, wannabe osv. Varför? Kan vi inte vara nöjda med oss själva som vi är? Varför spela någon annan för att passa in? Jag har alltid tyckt illa om att folk faktiskt skrattar åt dessa människor ute på stan och tittar konstigt på dom. Många va dom som är utvecklingsstörda är inte som alla andra, nej dom är sig själva. Tänk på det nästa gång du träffar på någon med ett handikapp. Vi kan faktiskt lära väldigt mycket från dom. Man kan få ett nytt livsperspektiv om man försöker sätta sig in i deras situation. 

Idag gjorde jag något som jag tänkt göra i flera år. Rensade ur garderoben på kläder som är för smått eller som aldrig används. Det kan jag lova att det var något som behövdes! Tror jag sist gjorde det i sexan eller början av sjuan. Om jag ens gjorde det då. Hittade kläder med storlek 140, och det var ju ett tag sen om man säger så. Nu är korgarna i garderoben hälften så fulla som dom var innan. Vilket är skönt, för nu kan jag i alla fall dra ut en korg utan att tre andra följer med. Blir även lättare att packa nu inför min norgevistelse, när jag vet vart jag har kläderna och när det är lite ordning på det. 

Sömn nu, i morgon får vi förmodligen årets största varulevernas hittills, vilket innebär kanske drygt 80 kollonialvagnar. Och det innebär i sin tur att man måste slita som ett djur i morgon. Därför behöver jag vara pigg i morgon. 
Första brodern att lämna

I morgon lämnar första man huset för ett liv utanför familjen för ett tag. Tvillingbrodern Gabriel ska efter snart 19 år hemma prova på om han kan bli man. Lumpen väntar på honom i Lund som stridsfordonsförare/skytt. Bara att önska honom lycka till och hoppas att hans fötter håller. För jag vet hur gärna han vill göra lumpen. Själv blir jag väl aldrig man även om jag vill blir det... 

Helg på ICA

Varför ska allt komma på en enda dag? När bara barnen jobbar också? Igår var en rolig dag att jobba på. Hade roligt med vännerna man fått på ICA. Första gången jag jobbade helg utan att de rutinerade lagervargarna var där. Så det var jag och flickorna igår;) Trevligt värre tyckte jag, men ja, kanske ska betona order "värre" lite. För allt fel kom på en och samma gång sen. Kan tillägga att jag igår hade dödens mycket i mejeriet att göra. Först strular pantmaskinen så jag fick springa fram och tillbaka där hela tiden. Till slut la den av helt. Sen när jag ska stänga grindarna går inte en av dom att stänga. Var orubblig där den satt. Kanske inget bigproblemas men det kom värre saker. För sen kommer en kund och säger att hon nyssköpt glass som var mjuk. (Det var inte mjukglass hon köpt) Det visar sig tillslut att hela glassfrysen strulade och att det var massor av glass osm var smält. Några av frysarna stod på plusgrader. Det var iofs avfrostningstid. Men den sk aväl inte frosta av så att glassen smälter och blir förstörd? Illa. Jag och Johanna tog därför vid för att försöka rädda glassen och stuvade om på diverse ställen i de andra frysdiskarna och flyttade glassen. Så nu ligger det glass över hela butiken och när kunderna vill ha nåt så får man springa och gräva antingen där eller i vagnarna i fryslagret. Tar tid, men nödvändigt ansåg vi. Var världigt körigt iga med andra ord. Mycket springande hit och dit. Och det hjälpte inte att jag åkte till jobbet tidigare för att hinna med allt jags skulle för jag hann ändå inte ens hälften. Så idag åkte jag in en timme tidigare också och plockade lite i mejeriet. 

Idag var det frukten jag hade hand om. Var rätt lugnt och det hann jag gjort på några timmar. Trodde det skulle bli ganska lugnt resten av dagen och planderade just att plocka om de gamla vagnarna så att vi kunde rensa ur lite på lagret och få mer plats. Det hann jag inte med för precis när jag skulle börja det projektet så kom Ica-bilen med ny leverans. 21 RC kolonial och nära 15 pall. Var bara att sätta igång att hjälpa honom att lasta av. Så någon lugn dag blev det inte trots allt inte. När jag sen körde hem kände jag huvudvärken stiga på mig och ögonen höll på att falla ihop. Därför blev det med glädje sängen när jag kom hem. Men när jag vaknade några timmar senare så var jag självklart mycket tröttare. Tuff helg och tre dagar kvar på jobbet innan långldeigt i fyra dagar. Fast då ska jag ju mest köra bil så så mycket vila upp sig blir det inte.

Ja det här var en helg på ICA. Den sista faktiskt för mig del. Jobbar tre veckor till innan jag drar vidare norrut:)

Lämna dig helt åt Jesus

Lämna dig helt åt Jesus,
själv vill han helt bli din.
Se, med sin nåd och kärlek
vill han till dig gå in.
Lämna dig helt åt Jesus,
förr kan ej allt bli väl.
Villigt din Gud och Herre
giv både kropp och själ.

Lämna dig helt åt Jesus.
Han som är god och sann
leda, befria, bära,
trösta och hjälpa kan.
Lämna dig helt åt Jesus,
stilla för honom bliv.
Hela ditt hjärtas kärlek
honom, din Herre, giv.

Lämna dig helt åt Jesus
nu, nu i denna stund.
Han skall dig aldrig svika,
evigt är hans förbund.
Lämna dig helt åt Jesus,
själv vill han helt bli din.
Se, med sin nåd och kärlek
vill han till dig gå in.

Makalöst

Den som säger att innebandy inte är roligt och inte är en sport kan få prata med mig lite. Igår var första inomhusträningen. Vi var inte många, 10 st, men ändå rekord för säsongen. Kul att få vara bidragande till det:) Men Så roligt det var! Makalöst underbart att få lira med klubba och boll igen! Min kärlek för den sporten är stor har jag kommit i underfund med och det är bara att hoppas att mitt blivande hem i Tromsö också erbjuder taktiska drag och en snygg hemmadräkt med klubba och boll som redskap. Det ska jag ta reda på när jag kommer dit. 

Ringde och pratade med CSN idag. Fjellheim är godkänd för både studielån och studiemedel. Så det ska lösa sig nu tror jag med ekonomin. Fick ett bra snack med Victoria igår också om den biten och hon gav mig några goda råd och uppmuntran. Tack för det! Hon har också lagt ett gott ord för mig på hennes jobb som hon har jobbat på nu ett år. Så jag hoppas att kunna få jobb där. Det är inte ICA utan Coop, lite synd men jag får ta vad jag får. Om jag får jobb där så får jag vara glad över att få vara kvar i butiksjobbet i alla fall, vilket alltid är nyttigt.

Sommarmöte

Mycket har hänt. I lördags gifte sig en av ungdomarna i församlingen, Greta. Hon hade hittat en dansk i danmark. Hur det kan komma sig är en annan sak;) Ett trevligt och fint bröllop som innebar många danska gäster. Och återigen fick jag det bekräftat för mig att Danmark är inget för mig. Hade danskar i min ålder vid mitt bord. Vi försökte prata en hel del men det var ofta jättesvårt så jag fick ta hjälp av mina bordsdamer som var vana vid danska med översättning. 
Bröllopet var slut vid halv tre ungefär cå kom hem vid tretiden på natten och skulle upp igen kl 7 för att åka till Skåne på Sommarmöte. Hade aldrig tidigarfe varit på sommarmöte så det var en ny upplevelse. När vädret är bra så brukar det vara ett par tre tusen på söndagens möten. Nu var det regnigt och dant så det var inte fullt så många. Men otroligt roligt att träffa sina skånska vänner igen! Oskar Nilsson träffade jag och han ska visst gå på Strandhems Bibelskola i Örkelljunga till hösten. Blev grymt sugen på att börja där jag med. Och hade det inte varit för att det redan är fullt där så hade jag förmodligen noga övervägt att gå där istället för på Fjellheim. Men nu blir det Fjellheim. Och det står fast. Ser fram emot tekvällar med Siggan!

Måste berätta om den tragiska morgonen i går. Åkte till jobbet dödstrött till kl 7. Hade sovit för lite på helgen av anledningarna ovan. Kommer in genom dörren och möts av: "Börjar inte du vid 9?" Så förkrossad jag blev! Här hade man släpat sig upp tiidigt och kört de 2,5 milen till jobbet och så börjar man inte förrän drygt två timmar senare. Med förkrossat och ilsket hjärta slängde jag mig i bilen och körde hem och sov en timme och vaknade ännu tröttare än innan. Tänkte inte på att jag kunde ha börjat jobba tidigt och sen köra övertid. Och att sova i bilen pallade jag inte. Så det kan gå. Men blev piggare senare under dagen. Sånna misstag ingår väl i livet antar jag.

Ledig dag idag men ingen sovmorgon. Gick upp halv åtta och åkte till farmor och målade hela dagen. Var dödstrött på morgonen och det första jag gjorde när jag kom dit var att säga åt farmor att gör kaffe. Även målningen gick bra tyckte jag.

Innebandyträning i morgon efter jobbet! Dom har sprungit en del nu och jag har inte kunnat vara med. Men i morgon drar dom igång inomhus på en tid som passar bra för mig. Ska blir så underbart att få spela igen! Hinner inte med så många träningar men några blir det i alla fall!En månad kvar

Vaknade av känslan att det var torsdag idag och levde med den underbara känslan till lunch innan nån på jobbet (här nämns inga namn) eller okej jag minns inte vem, sa att så var inte fallet utan att det bara var lillördag. Inte så pjåkigt det heller förstås..
Dom skrattade gott och glodde storögt på min fina mackhög vid fikarasten också. "Får du ingen mat hemma eller?" sa viktor. Jodå men inte på ica;) Måste ju få i mig energi till jobbet ju. Och sen är jag väl glupsk också;)

För att knyta ann till rubriken. Idag är det den 15 juli. Kanske inget större daturm för de flesta och inte för mig heller. Men i och med det datumet så är det bara en månad kvar som jag är kvar på svensk mark. Sen går flytten norrut. Tromsö, Nordens Paris. En månad kvar med familjen, en månad kvar på jobbet som jag absolut inte känner för att lämna, en månad kvar på vardagen i Silverdalen, en månad kvar där mamma sköter det mesta år mig..listan kan göras lång. Det blir en omställning, det är ett som är säkert, men en rolig sådan tror jag också. Ser fram emot mitt år där uppe grymt mycket!  

Vem är Martin Svahn?

Har varit ganska seg på jobbet idag. Alltid roligt att jobba men ibland går det lite trögare. Har sovit så dåligt i natt också. Det kan väl vara en bidragande orsak. En fråga som har hållt mig vaken idag är denna stora frågan som jag aldrig tycks få svar på: VEM ÄR MARTIN SVAHN?? Alla utom jag vet vem han är. Och efter att ha frågat x antal på jobbet så ha rjag fått fram att han är släkt med Johanna som jobbar i sommar och att han har jobbat på kvantum i Vimmerby och slutade i januari. Men då skulle väl jag ha sett till honom när jag gjorde min praktik där i två veckor i Oktober förra året? Är helt konfunderad för jag minns då ingen Martin Svahn. Men antar att det är en fråga som tiden får ge svar på. För vissa på jobbet tycks ju inte vilja ge svaret;) 

Dessutom råkade jag ljuga ihop en ramsa till Lotta och sa att jag var bra på att baka, vilket jag sannerligen inte är. Nu förväntar hon sig att jag bakar en tårta till henne innan hon sticker på semester på fredag. För när hon är tillbaka på jobbet igen så är jag på betydligt högre breddgrader. Hoppas hon hinner glömma...

Ticket

Idag har jag varit så glad hela dagen! Vet inte varför, om det kan bero på att jag fick sova i natt för en gångs skull. Vaknade och var pigg i alla fall. Men det är märkligt, det här med frukosten. Det spelar ju som ingen roll hur mycket man äter. Tidigare har jag bara ätit 2,5 potion havregröt. Men har alltid känt mig hungrig efter några timmar. Har ökat på med en macka också och kört på det några dagar. Idag tog jag två grova mackor plus gröten. Visst jag blev väl mätt för stunden men några timmar senare var jag lika hungrig igen. Och då får man ju gå hungrig till lunchen kl 13. Ett mysterium.

Har varit roligt idga i alla fall. Jag och Alexander var radapar vid drickan halva dagen och sen körde jag kolonial också. Alla kollegor och trevliga kunder gör ju att man inte ångrar en minut att man slagit in i handelsbranchen. Idag till exempel mötte jag en kund som frågade efter grahamsgryn. Jag letade upp det åt honom och sen bheövde han hjälp med smörgåsrånen också. Visade honom det också och sen sa han: "Säg till Pelle (chefen) att jag är nöjd med dig". Hehe, sånna kommentarer blir man så glad av! Nästan så att jag har börjat gilla 9-18-passen nu. De roliga gamla människorna kommer ju på eftermiddagen. Iofs kommer alla turister då också och vissa av dem är ju mindre trevliga om man så får säga...:)

 Började idag också för första gången seriöst titta efter biljetter till Norge. Åker ju antingen 15 eller 16 augusti. Och som det verkar nu så blir det tåg till Kiruna och bil därifrån med en kompis som ska plugga i Tomsö. Och det visade sig att jag kan åka till kuruna för bara 600 kr! Med liggvagn dessutom! Trodde det skulle vara mycket dyrare. Ska nog boka det snart...

Fruktis

Dagen idag har avrit tvärt emot av hur gårdagen var. Har väl gjort samma saker men inställnigen och humöret har varit helt annorlunda. Igår vaknade jag på felsida och till på köpet också en fasligt dålig morgon. Emanuel hade tagit min matlåda (inte med flit men ändå..), Bilen behövde tankas och tanken på det gjorde mig stressad, och när jag väl skulle tanka så hade jag glömt plånboken hemma. Så när jag till slut kom till jobbet så var väl inte humöret på någon toppnivå direkt.

Men idag vaknade jag utvilad. Började inte förrän vid 10 så jag fick lite sovmorgon. Och det har varit så roligt att jobba idag. Har visserligen gått själv i princip hela dagen och plockat och det kan förvisso vara segt ibland men allt har känts så bra! Har varit glad och uppåt hela dagen och allt har flyte på. Det gillas skarpt! Vi lagerkillar har så roligt ihop! Så känner jag i alla fall. Alla går och driver med alla och så fort någon av dom möter mig så ropar dom: "LARSSON, LARSSON!" Hehe! Hade hand om frukten på kvällen idag också och nmär jag står där och fyller på min pall så kommer chefen och säger: "Hur går det fruktis?" Alla sånna kommentarer gör allt så mycket roligare!

Skulle egentligen vara ledig i morgon. Men eftersom att så många har fått ledigt för festival och annat så skrev Pelle (chefen) upp mig på jobb idag också. 9-18 står det på schemat men han sa att om jag vaknade tidigare så får jag gärna komma då. Kommer med största sannolikhet inte att vakna förrän klockan ringer hur som helst men funderar på att åka in tidigt i morgon och prova på ett 10-timmarspass. Får se hur jag gör.

Shopping

Tröött på jobbet idag. Åtminståne första halvan av dagen. Har sovit så dåligt den senaste veckan. Vet inte vad det kan bero på. Men i natt var nog en av orsakerna att jag hade fönstret öppet och regnet forsade ner...Kom på vid 5 att jag ju kunde stänga det, men då hade jag ju bara en halvtimme kvar att sova. men efter att ha sovt några minuter på lunchen och en kopp kaffe så var jag ganska pigg igen. Efter jobbet så gick jag på stan lite. Har kommit på att jag behöver köpa lite nya kläder nu innan jag sticker till Norge, är ju så hiskeligt dyrt där så jag vill inte spendera mer än nödvändigt där. Så idag brände jag pengar. Blev fyra t-shirts som jag var i akut behov av, en stickad långärmad och en collage med dragkedja. Så nu klarar jag mig väl för tillfället. Ska inhandla ett par jeans också och så sockar och sånt som lär gå åt. 
Hjälpte Gabriel med att lasta av nya fönster. Vi ska byta ut nästan alla här hemma. Eller många av dom i alla fall. Så snart är väl hela huset renoverat kan jag tro...Tror inte fönsterna är bytta någon gång. Mamma vill ge sig på att byta ut vår fina bruna ytterdörr mot en vit men icke att hon får tillåtelse till det. Någon nostalgi måste vi få ha kvar! 

Det verkar som att jag får ta bilen upp till Malins bröllop utanför Umeå 1 augusti. Och då blir det pappas tjänstebil jag tar och den får bara jag köra så det innebär att jag måste köra båda sträckorna själv. Men det löser vi genom att åka en dag tidigare så att jag får sova en natt i Stockholm på vägen upp. Hemvägen blir på dagen så då hoppas jag att mina medpassagerare kan hålla mig vaken. Är mycket värre att köra långt på natten.

Galet

Så galet mycket bättre det är att jobba tidiga passet (7-16) än det sena 9-18 eller 10-19! Helt makalöst. Visst, dte rör sig bara om några timmar men jag märker stor skillnad. För det första kommer man upp tidigt, vilket är bra bara man har sovit ordentligt. Det innebär att man kommer till jobbet tidigt och då är det inte så mycket kunder där och man kan pinna på rätt bra. Idag hade jag hand som drickan. Känner ganska ofta att jag jobbar rätt sakta...känns som det ibland i alla fall. Får försöka öka tempot lite. Idag hann jag inte med allt jag skulle och hade trots allt bara dricka idag. Men så skulle den eländes soptunnan i pantrummet tömmas idag också. Fredrik var ledig idag och Alexander stod i mejeriet så jag hade hand om panten också. Så givetvis var det jag som fick ta det. Det stämmer väl som Anna uttryckte det: "Det brukar vara sopan som får ta hand om soporna;)" Och det ska jag säga, att det var något av det äckligaste jag gjort på länge! Tänk er gamla gladdiga pantburkar, gamla säckar och sopåsar och blöjor och till och med bajspapper! Räligt! Och det skulle jag dra först genom hela butiken ut på lagret och sen stå och tömma det där för hand till krossen.  Usch, tvi varle! Hade handskar på mig men dom åkte mina sanna dar i soptunnan efteråt och jag fick tvätta av mig ordentligt. Tog närmare 45 minuter att få det klart! Det gör jag helst inte om. Men annars har det gått bra idag. Har varit roligt att jobba och jag har varit glad hela dagen:) Gick och la mig tidigt igår också så det berodde väl lite på det också. 
Efter jobbet så åkte jag direkt till farmor för att måla några timmar. Hon blev, som alltid, glad när hon fick lite sällskap:)

I morgon ska jag sova ut...ska bli hur gött som helst! Och sen på eftermiddagen är det 50-årsfest...


Trots allt

Jag försover mig aldrig, och då menar jag aldrig. Tror inte jag gjorde det någon gång på hela gymnasiet och inte heller på högstadiet. Har alltid för vana att snooza en gång och sen gå upp direkt för att hinna med alla morgonbestyr. Är långdragen på morgonen så jag behöver tid på mig...Men klockan på telefonen var fel inställd vilket gjorde att alarmet inte ringde. Vaknade 08.43 och då stod klockan på telefonen på 23.32...Inte konstigt att den inte ringt. Det som var lite småjobbigt var att jag skulle vara på jobbet kl 9. Ringde jobbet och sa att jag skulle bli sen och sen tog jag vanlig tid på mig förutom att jag tog med mig frukosten i bilen. Så jag kom 40 minuter sent...Det gjorde inte så mycket sa dom men det känns aldrig bra att komma sent. Ska kompensera det i morgon med att börja lite tidigare. Men summa sumarum är att även den bäste kan försova sig;)

Nu ikväll har jag bokstavligt talat suttit fängslad i en bok. Läser återigen en bok av Karen Kingsbury. Denna heter "Trots allt". "en gripande berättelse om förlorad kärlek och förlåtelse..." Den hade precis börjat bli lite intetsägande och det hände inte så mycket i den tills jag läste idag. Så sjukt spännande det blev och jag ville inte slita mig ifrån den så där satt jag några timmar. Läs hennes böcker! Rekomenderar dom varmt!