En vecka

En vecka har gått sen jag kom till Fjellheim och jag ska nu försöka ge er en liten inblick i hur min första vecka har varit här i Tromsö. Redan från första stund kände jag att det här var rätt för mig. Kände mig så välkommen av alla ledare och många tyckte det var jätteroligt att ha några svenskar här. Så det kändes jätteroligt! (ordet roligt är ett ord jag använde för mycket här, det betyder ju "lugn" här...) Söndagen ägnades åt att presentera sig för sina nya vänner osv. Det där med namn alltså. Det är ju inte min bästa sida direkt...väldigt många som har dubbelnamn och inte mindre än 7 namn finns det 2 av. Men nu vet jag vad de flesta heter.

Det är förvånansvärt många som är grymt duktiga på fotboll! Och så många som tycker att det är roligt! Även flickorna är jätteduktiga och sugna på att spela. Inte fel heller att det är så många som tycker att jag är så "sykt bra" på fotboll! Innebandy är det jag längtar efter mest nu. Och det kommer snart hoppas jag. Många är förväntansfulla över att se hur duktig jag är på det;) Dom säger att alla svenskar är grymma på det så jag har väl en del att bevisa. Men är det nånstans jag trivs så är det ju på innebandyplanen.:)

I fredags var jag på min första fjälltur. Vi besteg ett fjell på ungefär 900 meter. Var riktigt utmanande och man lärde känna varandra bättre. Men det var också väldigt ansträngande för kroppen. Som över två timmar när jag kom hem hit på Fjellheim igen. Men på kvällen delade vi upp oss lite. Ett gäng var och spelade fotboll medans ett annat gick ner på byn in på en pub och kollade PL. 

Väldigt många som sitter och stickar hela tiden. Har gett ett löfte om att jag ska lära mig sticka innan jag åker här ifrån. Igår kom jag ett steg på vägen då jag hos Siggan lärde mig virka igen. 

Nu i helgen har jag blivit sjuk. Har åkt på en riktigt dängförkyldning. Mindre roligt att sitta ensam på rummet. Missar öppningsfesten nu ikväll också. Men vill samtidigt inte riskera att smitta ner de andra. Dessutom är jag väl inte alltför social idag heller när man har sjukdom i kroppen, så det är väl lika bra att sitta här då. 

Ja, det här var en liten inblick i min första vecka här på Fjellheim. Och jag måste säga det att jag trivs så sjukt bra här! Är otroligt glad över att jag valde att gå här, visserligen långt hemifrån, men ack så roligt det är! Det här kommer att bli ett grymt bra år, det är jag övertygad om! 

Här följer några bilder från första veckan. Fler bilder finns på http://natteson.bilddagboken.se
    
    
     


Fjellheim

Här följer mina första rader från Fjellheim i Tromsö. Kom hit i lördags kväll, sent. Så jag träffade inte de eleverna som redan kommit förrän på lördags morgon. Men redan från första stund så kände jag att det var rätt plats jag kommit till. Härliga människor och verkligen en underbart fin plats! Stan är mysig och skolan är fin och fräsch. Rummet ska jag inte klaga på heller. Jag och Benjamin delar rum i nybygget, med eget kök, toalett och dusch på rummet. Inte illa. Utsikten från fönstret är också vacker! Vänta bara till snön kommer, då blir det en ännu större fröjd för ögat. Lite kurriosa kan vara att i natt kom första snön på Tromsös fjelltoppar. Hade smält bort när vi vaknade men ändå...tiiidig vinter?

Språket då? Ja undervisningen går jättebra att hänga med på. Bara en, Knut, som är svå att förstå eftersom att han pratar så mycket dialekt och snabbt och otydligt. Men det ska nog gå bättre så småningom. Dom säger att det brukar ta ungefär 2 veckor för svenskarna att hänga med i språket helt och fullt. Jag har bara varit här i två och en halv dag än så... Tålamod. Dialekter...Att det fanns såå många dialekter i Norge, det visste jag inte. Här har vi elever från Norges alla hörn och alla tycks dom prata olika;) Det går ganska bra att prata enskilt med dom men desto svårare att hänga med i diskussioner, och småprat med interna skämt. Men jag hoppas att det ska gå bra snart också med den saken. Får inte glömma fotbollen i söndags. Jag tar åt mig äran för att ha samlat ihop kanske 20 pers till att spela fotboll redan innan bibelskolan ens hade börjat. Var riktigt kult! Men jag slet upp skorna rätt rejält. Vi skulle spelat på konstgräs men så var den planen upptagen så då fick det bli på grus/jord. Och det synd ganska kraftigt på skorna nu kan jag tala om.

Ja, det var första inblicken i mitt liv på Fjellheim. Sitter inte vid datorn varje kväll men kommer att uppdatera er lite då och då så att ni får veta hur jag har det. Och för att avsluta på norska: Eg har det kempegreit!

Mot nya utmaningar

Klockan har passerat midnatt. Nu har jag jobbat min sista dag på ICA för den här gången. Har varit en lärorik och väldigt rolig sommar ihop med alla medarbetare och kunder. Pelle sa åt mig att jag skulle ringa när jag var på hemgång så att jag kanske kunde jobba lite när jag kommer hem. Skönt att höra. Verkade också som att det kan finnas jobb där åt mig nästa sommar också vilket jagär otroligt glad över. För så bra som jag har trivts på Kvantum i Vimmerby är det nog svårt att göra på så många fler arbetsplatser. Därför är jag väldigt mån om det jobbet. Men efter mycket tjat om ICA hela sommaren blir väl det här ett av de sista inläggen om det ämnet på ett tag. 
Nu är sommaren ett kapitel i livet och jag är på väg mot nya utmaningar, bokstavligt talat.
Ni vet ju alla att jag åker till Norge i morgon. Tromsö är destinationen och där ska jag ha mitt uppehälle ett år framöver. Ska bli otroligt spännande och lärorikt, där jag vill lära mig mer om vad som står i Bibeln och komma närmare Jesus, få en stadiagare tro att stå på osv. Allt för min egen skull och för att utvecklas som människa. Det blir en väldig omställning med nytt land, nytt språk osv, men det ska nog gå bra ändå hoppas jag:)

Numer kommer den här bloggen att handla om mitt liv i Norge. Har lovat att uppdatera mina arbetskamrater om vad jag gör och vad som händer där. Det löftet ska jag försöka hålla. 
Det här blir således mina sista rader från ett regningt Silverdalen. På återseende, men då i ett främmande land, med främmande människor. Ta hand om er alla här hemma!:)

Välfyllt i Kungsbacka

Jag glömde igår att berätta om när jag var inne på ICA Kvantum i Kungsbacka i helgen. Det var en enorm upplevelse att få se en sån fin butik. För någonting sådant har mina ögon aldrig skådat. jag tror bestämt att jag har blivit aningens ICA-fierad. Och kanske arbetsskadad också för allt oftare vill jag gå in på ICA-butiker för att se hur det ser ut och kolla hyllorna. Det är roligt och stimulerande för mig. Men butiken i Kungsbacka var verkligen något extraordinärt. Först frukten. Saglolikt vackert upplockat. Fina färger med ordentliga rader. Och sen såg jag alla andra hyllorna, samtliga välfrontade och fina. Och framför allt säljande. För nog är det så att välfyllda hyllor säljer. Det är regel nummer ett. Det är även den principen vi har försökt ha på mitt jobb i Vimmerby. Hyllan med barnmat var riktigt rolig att se. Inga 90-gradershyllor utan med lutning så att det hela tiden är frontat och ser välfyllt ut. Det gav mig inspiration till en ändring på Kvantum i Vimmerby. För hos oss känns det som att den hyllan alltid är tom även om den är full. Hoppas Pelle och Viktor tänker igenom mitt förslag och ändrar om den hyllan. Jag tror i alla fall att den skulle sälja bättre, och framför allt spara tid vid uppplockning. Ja, som ni förstår var det en fin upplevelse att ha sett den fina butiken i Kungsbacka. Sa till Pelle att jag varit där och då sa han att det var en av Sveriges absolut finaste ICA-butiker. Deras måtto är tydligen: "Konkurrenternas högsta nivå är vår lägsta." Och det lyckas dom faktiskt med. Tror att många ICA-handlare skulle behlva åka dit för att hämta inspiration. 

Nog om ICA nu. Nu är två väskor skickade till Kiruna. Men jag har inte gjort något inför resan idag förutom att lämna väskorna hos pappa. Daniel och Tobbe och jag åkte ner till Pizzerian för att ungås några timmar så här sista gången innan jag far. Tobbe flyttar ju till Stockholm om några veckor också. Så det är väl här vi splittras, dom man umgåtts med mest de senaste 5-6 åren. Men kontakten försvinner inte för det. 

Börjar faktiskt bli lite nervös nu inför flytten. Det är långt iväg och till ett nytt land med helt nya människor. 

Hektiskt

Helgen spenderades på landsbygden utanför Göteborg. En kanonhärlig helg som också innehöll många nya ansikten. Men sen när var jag rädd för sådana? Alltid roligt! 

När jag kom till jobbet idag, ändå pigg efter bara 5 timmars sömn så var det flera som sa att jag hade missat något, nu när jag inte gick på personelfesten i fredags. Men får väl ta mig an den nästa år då om jag får jobba på Ica nästa sommar också för Pelle. Detta är natulrigtvis något jag innerligt hoppas! Fick honom idag att skriva några rader om mig som jag kan använda i mitt CV. "Vill du verkligen det?" sa han;)

Nu är det bara 3 dagar kvar på jobbet innan jag ska på annat håll och röra på mig lite. Kommentarer kring jobbet kommer vid ett senare tillfälle. Men ja, det närmar sig ju nu, det här med Norge. Blir några hektiska dagar nu innan jag åker. Idag har jag äntligen bokat mina biljetter:) På tiden kanske? Har också hunnit med ett besök hos optikern, ska beställa nya glasögon idag tänkte jag. Och sist men inte minst har jag också börjat packa mina väskor. Jag skickar ju upp två väskor med posten till Kiruna. Har tömt i princip hela garderoben nu. Den somm jag gick igenom och så fint rensade här om veckan:) Bekymret blir bara att jag ska försöka pressa väskorna fulla för att slippa ta med så mycket på flyget. Synd bara att dom inte blir fulla. Men samtidigt får jag ju aldirg plats med alla kläder i en väska. Men alltid ska man väl hitta något att pressa ner. 

Trevligt förresten att Viktor är tillbaka från pappaledigheten:)

Resändringar

Nu verkar det som att det blir ändrade resplaner här. Skulle ju ha bokat mina tågbiljetter igår kväll men så kan man visst inte göra det efter kl 22 så när jag sitter mitt i allt ihop och precis har bestämt vilka tåg jag ska åka med och bara ska försöka få överbädd på nattåget så går det helt plötsligt inte att få fram några avgångar. Skamligt SJ! Så då skulle jag boka idag istället. Tror ni då inte att dom på ett dygn(!) har höjt priserna med 400 kr!!! Ve och fasa tänker jag. Då kostar det lika mycket att flyga. Och att sitta på ett tåg i 21 timmar eller vad det nu blir och samtidiigt för samma pris kan komma till Kiruna frpn Göteborg på två timmars flygtid...ja det blir nog flyget då:) Går inga flyg dit på lördagen tydligen så då får jag åka på fredagen och sova två nätter hon Siggan ist för en. Hoppas hon går med på det;) Annars får jag väl sova i gruvan eller nåt...

Just ja, packningen var det ja. Det är ju pga av den som jag tänkte välja tåget. Men så har man ju en pappa som är etablerad inom postens väggar;) Han sa att han kunde fixa så att jag kunde skicka upp några väskor med packning till Kiruna för 50-60 kr st. Alla tiders! Då kan jag skicka upp två kankse och då behöve rjag bara ha med mig en tror jag på flyget. Det här blir ju kanon! Fast det innebär i sin tur att jag måste hinna packa klart två väskor till  början av nästa vecka. Hur det nu ska gå, men det går väl att lösa:)

Nu blir det Göteborg över helgen:)

Och till mina manliga och kvinnliga kollegor på jobbet söger jag: Ha en fantastisk kväll i morgon och tänk på mig en smula;) Höj en skål och säg: "Är Pelle nöjd, ja då är vi också nöjda!"

Rikare och fattigare

00.29 i natt rullade saaben in på parkeringen hemma. Detta efter en mycket bra helg. Vi åkte i fredags till Stockholm först. Där var det tänkt att vi skulle stanna i en lägenhet och sova några timmar. Jag kom i säng vid kavrt i nio eller nåt på kvällen och skulle upp igen 01 för att köra vidare. Saken var bara den att jag låg vaken och kunde absolut inte sova. inte förrän tidigast halv tolv somnade jag. Så med en dryg timmes sömn den natten satte jag mig bakom ratten igen och körde först in till stan och hämtade Marcus som kom från Oslo. Hade aldrig tidigare kört bil inne i stockholms centrum så det var något nytt. Men resan upp gick rätt bra ändå, trots att mina kompisar i bilen var aningens trötta ochs ov hela vägen. Så jag fick hålla mig vaken på annat sätt... Fram till Vännäs kom vi vid 10. Då gick vi och la oss och sov någon timme och därefter var det bara att ta på sig kostymen, hur trött man än var, och tagga inför bröllop. Det var ett väldigt fint sådant! Speciellt Sussies och Julias sång för brudparet. och så förstås Malins (bruden) sång till brudgummen. Otroligt vackert! Hon sjöng Sonja Aldéns låt "Du är allt"

Därefter vidtogs en mycket fin festmåltid på Fridhems lägergård. Jag var ju av allt att döma dödens trött under kvällen. Studom övertrött och social men mestadels på det tysta klagande planet. Ursäka mig för det. Man brukar ju smälla i sig megamycket mat på sådana tillställningar men jag hade ingen matlust alls så jag åt väldit lite. Det gjorde väl sen också att jag blev ännu tröttare. Men att få sitta tillsammans med sina bästa vänner i norr var grymt trevligt! Alltid roligt att träffa er! För att inte tala om Sussies och min månskenspromenad...;) Roliga spexuppträdanden var det också så man led ju inte direkt:) Riktigt roligt och härligt att se Malin och Thomas så lyckliga! Efter allt Malin har gått igenom under åren var det verkligen jätteroligt att se! TACK Malin och Thomas för inbjudan och för en fantastisk trevlig dag med er och era vänner! 

Festen var slut vid halv tre ungefär och då var det bums i säng för att få sova lite. Vid halv elva gick jag upp igen och vi kom iväg vid kl 12. Sträckkörde ner till Stockholm, med undantag från en pissepaus. Och efter att ha letat upp färjan som Chritsina skulle ta till Finland och efter att ha kört in i fel incheckning lämnade vi henne och sen åkte jag med Maruc in till centrum för att äta lite. Jag kände mig inte all sugen på mat så jag satt bara där och hängde...Blev en liten paus där och hem kom jag. Men det blev en halvtimme senare för jag missade två avfarter från motorvägen. Tack till Viktoria som ställde upp på att prata lite telefon så ja höll mig vaken;) 

Rubrikens innebörd: 200 mil rikare bakom ratten och x antal timmar fattigare i sömn...
Summa sumarum: En kanontrevlig helg med slitsamma effekter efteråt med framförallt sömnbrist...